De verschillende koelsystemen

Er bestaan drie verschillende koelsystemen. Een koelkast, vriezer, wijnkoelkast of koel-vriescombinatie kunnen een statische koeling, een geventileerde koeling of een dynamische koeling hebben. Deze hebben alle drie als doel om uw voedsel zo goed en zo lang mogelijk te conserveren. Ze functioneren alle drie op een andere manier.

In dit artikel krijgt u uitleg over de verschillen van deze drie koelsystemen. We gaan de verschillende systemen vergelijken om aan te tonen dat sommige koelsystemen beter zijn dan anderen.

1/ Statische koeling

Het statische koelsysteem is de simpelste van de drie. Dit systeem is het meest te vinden in de simpele en goedkopere modellen. Daarentegen wil dat niet zeggen dat dit een slecht koelsysteem is. Het werkt heel goed maar is alleen niet zo complex als de andere twee systemen.

Het statische koelsysteem is heel populair in koelkasten, vriezers of wijnkoelers met een kleine inhoudscapaciteit. Deze vind je voornamelijk terug in vrieskisten.

Hoe werkt een statisch koelsysteem ?

Het is een baanbrekende technologie. De koude lucht, die geproduceerd wordt door leidingen met een koelmiddel, blijft op de bodem liggen en de minder koude lucht stijgt op. Vervolgens wordt dankzij een verdamper de minder koude lucht, die opstijgt, gekoeld om het apparaat op de gewenste temperatuur te houden. Dit systeem werkt correct, maar de kou in het apparaat is niet constant hetzelfde. Er ontstaan kleine temperatuurvariaties wat negatief effect heeft op de conserverings qualiteit.

Zodra de deur open en dicht gaat komt er warme lucht binnen. Deze warme lucht slaat op de koude wanden van het apparaat. Deze actie leidt tot het ontstaan van condens wat ijsvorming tot gevolg kan hebben. Dit kan negatieve gevolgen hebben zoals een slechtere productiviteit en een hogere energie rekening. Een interessant weetje is dat een ijslaagje van enkel 5 millimeter z’n energieverbruik tot wel 30% kan laten stijgen. Het is dus heel belangrijk om van tijd tot tijd uw machine schoon te maken. Het gebruik van een ontdooispray maakt deze klus erg gemakkelijk.

Met een statische koeling is het aan te raden om uw etenswaren niet tegen elkaar aan te leggen. Omdat de koeling niet constant en homogeen is, is het ook aan te raden om de meest kwetsbare levensmiddelen (bijvoorbeeld vlees of vis) op de bodem te leggen, daar waar de kou het meest efficiënt is.

Voor wijnkoelkasten is de statische koeling ideaal, omdat de stroom van koude wind zich langzaam verspreidt en condensatie optreedt op de bodem van de wijnkoelkast tot het bevriest. Deze koeling veroorzaakt zeer lage temperatuurschommelingen en een hoge luchtvochtigheid, wat deze technologie perfect maakt voor het rijpen van wijn.

Welke voordelen heeft het statische koelsysteem ?

 • De koude lucht verspreid zich langzaam wat een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt (zeer goed voor het rijpen van wijn).
 • Het voedsel droogt niet uit.
 • Dit koelsysteem is stiller (minder decibel) dan andere koelsystemen.
 • Dit koelsysteem is de minst dure van de drie. 

Welke nadelen heeft het statische koelsysteem ?

 • De koude luchtcirculatie is niet constant en veroorzaakt kleine temperatuurschommelingen in het apparaat.
 • Dit koelsysteem zorgt voor ijsvormingen. Als uw apparaat niet automatisch ontdooit is het nodig om dat af en toe handmatig te doen.
 • Aangezien de koeling niet constant en homogeen is kunt u etenswaren zoals vlees niet neerzetten waar u wilt. De meest kwetsbaren voeding moet zo laag mogelijk geplaatst worden.

2/ Dynamische koeling

De dynamische koeling is efficiënter dan de statische koeling. Dat komt doordat deze koeling een kleine ventilator heeft die ervoor zorgt dat de koude lucht gelijkmatig door het apparaat wordt verdeeld. De koude lucht wordt dus zonder temperatuurschommelingen door heel het compartiment verdeeld. Zo kunt u uw voedsel indelen zoals u dat wilt aangezien de temperatuur overal identiek is. In tegenstelling tot de statische koeling kunt u uw vlees, vis en kwetsbare levensmiddelen nu overal in uw apparaat bewaren.

Dit koelsysteem bewaart uw eten tot wel drie keer langer dan bij de statische koeling en bovendien wordt uw voedsel nu in hele goede omstandigheden bewaard.

Hoe werk het dynamisch koelsysteem ?

Het dynamisch koelsysteem maakt gebruik van een ventilator die achteraan in het apparaat geplaatst is. De ventilator laat vochtige lucht door het apparaat circuleren. De koude lucht komt zo overal en op een constante manier wat ervoor zorgt dat uw voedsel heel lang kan worden bewaard.

Een groot voordeel van de dynamische koeling is dat na het openen van de deur, de gevraagde temperatuur weer heel snel aanwezig is. Dit systeem zorgt ervoor dat de de juiste temperatuur weer heel snel terugkeert.

Aangezien de koude lucht die wordt geproduceerd erg vochtig is, komen er zeer snel ijslaagjes in het apparaat. Kiest u voor een apparaat met een dynamische koeling ? Zorg er dan voor dat de koelkast, vriezer of wijnkoelkast een anti-ijsvorming’s systeem heeft. Heeft hij dat niet, dan moet u regelmatig uw apparaat ontdooien net zoals bij de statische koeling.

Welke voordelen heeft het dynamische koelsysteem ?

 • De gegenereerde koude lucht is constant en vochtig wat de houdbaarheid van verse producten verlengt.
 • Dankzij een ventilator keert de koude lucht sneller terug na het openen van de deur bijvoorbeeld.
 • Dit koelsysteem droogt het voedsel niet uit.
 • Doordat de lucht overal identiek is kunt uw apparaat indelen zoals u dat wilt.

Welke nadelen heeft het dynamische koelsysteem ?

 • Het dynamische koelsysteem genereert hele vochtige lucht. Deze lucht veroorzaakt ijslaagjes in het apparaat. Als u dat niet wilt, kies dan voor een toestel met een anti-ijsvorming’s systeem.

3/ Geventileerde koeling

Het laatste koelsysteem is de geventileerde koeling. Dit is het meest ontwikkelde koelsysteem en kan worden beschouwd als het best koelsysteem die er is voor koelkasten, vriezers, koel-vriescombinaties en wijnkoelkasten.

Die koelsysteem heeft alle vaardigheden om je eten zo lang mogelijk en op de best mogelijke manier te bewaren.

De geventileerde koeling is het populairst en komt in bijna alle modellen voor (behalve in koelkasten, vriezers en wijnkoelkasten met een klein laadcapaciteit). Het nadeel van dit koelsysteem is z’n prijs. Deze koeling is de duurste van de drie maar is het zeker waard.

Hoe werkt het geventileerde koelsysteem ?

De geventileerde koeling (ook wel “NoFrost” genoemd) is voorzien van de nieuwste technologie. Het produceert een koude droge lucht dat constant en gelijkmatig door het compartiment circuleert. Dit is mogelijk gemaakt door een ventilatiekanaal dat in de achterwand is bevestigt.

Dit koelsysteem is erg vergelijkbaar met het dynamische koelsysteem. Het werkt precies hetzelfde alleen is het grote verschil dat de dynamische koeling een vochtige lucht produceert terwijl de geventileerde lucht een droge lucht verspreid.

Precies zoals bij het dynamische koelsysteem wordt de koude lucht verdeeld dankzij een ventilator.  Deze maakt het mogelijk om weer heel snel op temperatuur te komen na het openen van de deur of bij het inladen van uw ingrediënten bijvoorbeeld.

Het geventileerde koelsysteem heeft een heel groot voordeel. Doordat de lucht die in het compartiment circuleert droog is, ontstaan er geen ijsvorming. U hoeft met dit koelsysteem dus nooit uw toestel handmatig te ontdooien. Zo bespaart u veel tijd en moeite. u voorkomt hiermee ook extra energie kosten (een ijslaagje van slechts vijf millimeter kan het energieverbruik van uw apparaat met 30% verhogen).

Deze technologie wordt voornamelijk gebruikt in Amerikaanse koelkasten (hele grote laadcapaciteit). De gevraagde temperatuur wordt sneller bereikt en uw eten blijft beter en langer bewaard.

Voor wijnkoelkasten is geventileerde kou perfect omdat de ventilatie de overdracht van koude naar de flessen vergemakkelijkt en het mogelijk maakt om een ​​gelijkmatige temperatuur in de wijnkoelkasten te verkrijgen zonder dat u hoeft te ontdooien.

Welke voordelen heeft het geventileerde koelsysteem ?

 • De geproduceerde lucht in droog en circuleert constant en gelijkmatig door heel het compartiment.
 • Dit koelsysteem verzekerd een zeer lange houdbaarheid.
 • Na het openen van de deur keert de lucht snel terug naar de gewenste temperatuur.
 • De droge koude lucht veroorzaakt geen ijsvorming. U hoeft uw toestel dus nooit handmatig te ontdooien.

Welke nadelen heeft het geventileerde koelsysteem ?

 • De geventileerde koeling is duurder dan de andere twee koelsystemen.
 • Dit systeem is niet overal aanwezig. Het is bijna niet aanwezig in kleine koelkastjes, vriezertjes en wijnkoelkastjes.

Welk koelsysteem is het beste ?

Het geventileerde koelsysteem is de best koeling die er bestaat. Het is meer ontwikkeld dan de andere twee (statische en dynamische koeling). Dit koelsysteem heeft alle vaardigheden om uw eten zo lang mogelijk in de beste omstandigheden te conserveren.

Deze NoFrost koeling is de beste omdat het is uitgerust met een ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt dat er droge koude lucht op een constante en gelijkmatige manier door het compartiment circuleert. Dit zorgt voor een uitstekende langdurige bewaring van uw voedsel. Aangezien de lucht overal even koud is kunt u uw toestel indelen met voedsel zoals u dat zelf wilt. Zelfs de meest kwetsbaren levensmiddelen (vleeswaren bijvoorbeeld) kunnen worden geplaatst op de plaats naar keuze.

Het grote voordeel van dit koelsysteem is dat handmatig ontdooien niet meer nodig is. Doordat de geproduceerde lucht droog is ontstaat er geen ijsvorming in het compartiment. Nu er geen ijslaagjes gevormd worden blijft uw eten langer goed en bespaart u een hoop moeite en tijd. Het is interessant om te weten dat een ijslaagje van slechts 5 millimeter uw energieverbruik met wel 30% kan verhogen. Dit laat zien hoe belangrijk geventileerde koeling is. Wilt u een statische of dynamische koeling ? Neem dan een model met een antivries systeem of ontdooi regelmatig zelf uw apparaat.

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. Een mooi verhaal maar wat ik mis is het energie verbruik per 24 uur en of het energielabel

  • Reply
   info@koelkastvriezer.nl 8 september 2023 at 19:17

   Hey Cees Poldervaart, heel erg bedankt voor je reactie!
   Het energieverbruik per 24 uur verschilt inderdaad per koelsysteem maar natuurlijk ook per koelkast of vriezer model. Wil je graag weten hoeveel een koelkast of vriezer verbruikt? Ga dan naar hulp en bekijk dan de volgende pagina’s: “Hoeveel verbruikt een koelkast?” of “Hoeveel verbruikt een vriezer?”.
   Hopelijk krijg je op deze manier meer duidelijkheid.

  Leave a reply

  Koelkastvriezer
  Logo
  Compare items
  • Koelkasten (0)
  • Vriezers (0)
  • Koel-vriescombinaties (0)
  • Wijnkoelkasten (0)
  • (0)
  Compare