Hoeveel verbruikt een koelkast?

Hoeveel kWh verbruik een koelkast?

Het energieverbruik van een koelkast is afhankelijk van het model, de grootte en het energielabel. Zo kan een koelkast onder de 100 kWh tot wel boven de 400 kWh per jaar verbruiken. In dit artikel vergelijken we de energieklassen van de verschillende koelkastmodellen. Zo weet je precies hoeveel een koelkast jaarlijks kost aan stroom.

Door de hoge energieprijzen, wordt het steeds interessanter om voor een energiezuinige koelkast te kiezen. Hoe hoger de energieklasse, hoe minder stroom de koelkast verbruikt.

Hoe bereken ik de energiekosten van mijn koelkast?

Een energielabel wordt altijd meegeleverd bij het aanschaffen van een koelkast. Hierop staat welke energieklasse het model heeft samen met het gemiddelde stroomverbruik in kilowattuur (kWh). Doe dit keer 0,40€ en je krijgt de energiekosten per jaar. Ben je nieuwsgierig hoeveel een koelkast per dag kost? Deel dit aantal dan door 365. 

Hoeveel energie verbruikt een koel-vriescombinatie?

Energieverbruik koel-vriescombinatie

Zoals je hierboven kunt zien is het verschil tussen een koel-vriescombinatie met een energieklasse A en een energieklasse F zeer groot. Alleen al op 1 jaar bespaar je 57€ en op 15 jaar bespaar je wel 855€. Ondanks dat de aanschafprijs hoger is, verdien je het na een paar jaar ruim terug. Natuurlijk moet je niet vergeten dat je meer bespaart dan alleen geld door een energiezuinige koelkast te kopen. Je helpt de natuur namelijk ook een beetje.

Hoeveel energie verbruikt een Amerikaanse koelkast?

Energieverbruik Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast heeft een hele grote inhoud en is daarom ook een grote energieverbruiker. Het is dus heel belangrijk om voor een energiezuinig model te kiezen om de kosten te verlagen. Er bestaan geen Amerikaanse koelkasten met een energieklasse A of B, maar het begint bij C. De tabel hierboven laat zien hoeveel een Amerikaanse koelkast kost aan stroom en hoeveel je bespaart per energielabel. Een model met een energieklasse F kost per jaar 72€ meer aan energiekosten vergeleken met een energieklasse C. Over 15 jaar is het verschil al 1.080€. Ook al is een energiezuinige Amerikaanse koelkast duurder, is het een zeer goede investering. 

Hoeveel energie verbruikt een 1-deurs koelkast?

Energieverbruik 1-deurs koelkast

1-deurs koelkasten of kastmodel koelkasten zijn zeer populair en bestaan in alle maten. Door een energiezuinige 1-deurs koelkast te kiezen kan je over 15 jaar ongeveer 165€ besparen. Dit verschil is veel minder groot dan bij een Amerikaanse koelkast maar dat komt doordat een D label momenteel het hoogst is voor een kastmodel koelkast.

Hoeveel energie verbruikt een tafelmodel koelkast?

Net als bij een 1-deurs koelkast, is de energieklasse D het meest zuinige op dit moment. Toch is het de moeite waard om voor een energiezuinige tafelmodel koelkast te kiezen. Je bespaart niet alleen 13€ per jaar (122€ over 15 jaar) maar draagt ook gelijk een steentje bij aan het milieu.

Laat ons weten wat u vind!

   Leave a reply

   Koelkastvriezer
   Logo
   Compare items
   • Koelkasten (0)
   • Vriezers (0)
   • Koel-vriescombinaties (0)
   • Wijnkoelkasten (0)
   • (0)
   Compare